Pályázati és tudományos eredmények hasznosulása

Az összes cikk, Kreatív ipar

Települések 3 dimenzióban

A Geo-Gráf Kft. projektje a Magyarország, (Kárpát-medence), Pécs, Kaposvár és Szekszárd városok 3 dimenziós, virtuális bejárását, illetve repülését lehetővé tevő multimédia térkép fejlesztése. A projekt az egyetem és a válallkozások közti együttműködés sikeres példája. A térinformatikai modellezés, 3D animáció, modellezés és a grafikai szakterületek együttműködése hozta létre a kísérleti fejlesztést.
A projekt elsődleges alkalmazási területe, mint interaktív installációs elem kiállításokban, látogatóközpontokban. 
A Baross Gábor program Innocsekk innovációs pályázati program  támogatásával  kidolgoztott technológia lehetővé teszi Magyarország, és bármely település 3 dimenziós térképén, valós időben végezhető repülést, illetve az utcákon virtuális sétát. A kísérleti projektben a fejlesztők Pécs, Kaposvár és Szekszárd városok felépítését határozták el. A barangolás közben kétnyelvű multimédiás információk olvashatók a látnivalókról, illetve a projektbe belépő kereskedelmi-szolgáltató egységekről. A városmodellek valós domborzatra épülnek.

Az elsődleges célkitűzés egy olyan 3 dimenziós térkép-platform megteremtése volt, amely látványos, emellett dinamikusan bővíthető információkkal látható el. A 3 dimenziós térképhez kapcsolható a városok kiválasztott épületeinek teljes külső és belső rekonstrukciója. Ez lehetővé teszi – a számítógépes játékokban megismert módon – a virtuális séta élmény teljessé tételét, folyamatos mozgás közben a város utcáinak és épületeinek külső-belső bejárását.

A projekt hasznosulása:3dseta
A városmodell fejlesztésének célja a vállalkozás  versenyképességének javítása. A prototípus alapján olyan szoftver áll rendelkezésre, amely alkalmazható bármely település, vagy térség modellezésére, konzolba építve kiállításokon, weboldalakon installásiós elemként. 2011-ben a tihanyi Levendulaházban debütált nagy sikerrel. Az “Év ökoturisztikai látogatóközpontja” pályázat első helyezését elért Levendulaház egyik fő látványossága a fatörzs konzolba épített szoftver.
Az elmúlt években több hasonló projektbe épült be a fejlesztés, mint interakítv látványelem, így várhatóan az ország más területein is találkozhatunk a 3WorlD világával.

További információk: a 3WorlD honlapja
A Tihanyi Levendulaház projekt

A teljes megvalósíthatósági tanulmány letölthető a Dokumentumtárból, de előtte kérjük lépjen kapcsolatba velünk! 

Státusz: szerzői jogdíj köteles 

Comments are disabled.