headerháttér

Klaszterünk is jelen volt a IX. Orfűi Tökfesztiválon

2014-10-08

 

A hétvégén sikeresen lezajlott a IX. Orfűi Tökfesztivál. Az esemény két helyszínen került megrendezésre, első nap a Tekeresi Lovaspanzió, második nap pedig a Kistó Étterem adott otthont a fesztiválnak. A Dél – Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter is képviseltette magát a rendezvény első napján, október 4-én. A hangulatosan berendezett udvarban szép számban jelentek meg kézművesek és helyi termelők, akik a a hagyományos technikákkal készült portékáikat kínálták. A klaszterünk standja melletti látvány lekvárfőzés nagy sikert aratott a fesztiválozók körében, mivel kicsik és nagyok kísérhették végig, hogyan készül az almás – tökös lekvár, majd a végeredményt meg is lehetett kóstolni. A lekvárok mellett megtalálhatók voltak a sajtok, mézek, hidegen sajtolt olajok, gyümölcssajtok, szörpök, pogácsák, kenyerek, sütemények, kemencében sült lepények is. A zenei és gyermekprogramok sok család hétvégéjét tette színessé, hiszen a gyermekek faraghattak töklámpást, díszíthettek mézeskalácsot, de készíthettek töklámpást papírból is, és jót mókázhattak a „bio” körhintán és a görgős csúszdán.

Az esemény fő attrakciója a tökverseny volt, amelyre október 4-én lehetett benevezni a megmérettetésre váró tököket. A versenyzők a siker érdekében amerikai óriástökmagokból és németországi tökmagból kelt példányokat is beneveztek, hiszen nem volt kikötés a tökmag fajtája. A több, mint 20 induló tök közül a Kővágószőlősről származó 138 kg-os óriás tök aratta le a babérokat. A gigantikus termés talán az idei év legnehezebb töke az országban. Az ezüstérmes tök 87 kg-ot, míg a bronzérmes 82 kg-ot nyomott. A büszke tulajdonosok pénzjutalomban és helyi termékekből összeállított ajándékcsomagban részesültek.

A Dél – Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter kitelepülése a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0002 azonosító számú projekt keretén belül valósulhatott meg.