headerháttér

SAJTÓKÖZLEMÉNY SIKERESEN VALÓSÍTOTTA MEG CÉLJAIT A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER

2014-12-29

Pécs, 2014.12.28.
Gyeregyalog.hu Összefogás a dél-dunántúli Aktív-, és Ökoturizmusért Közhasznú Egyesület
DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER

SAJTÓKÖZLEMÉNY
SIKERESEN VALÓSÍTOTTA MEG CÉLJAIT A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter a Gyeregyalog.hu – Összefogás a dél-dunántúli Aktív- és Ökoturizmusért Közhasznú Egyesület gesztorálásával jött létre 2010-ben. Az új típusú turisztikai együttműködés sikeresen szerepelt a DDOP keretében meghirdetett klaszter pályázaton. A 12 alapító taggal indult klaszter a kölcsönösen előnyös együttműködés révén mára már 30 tagra bővült. A szervezet székhelye Patcán van, de a klasztermenedzsment munkát a pécsi irodából látják el. Az elmúlt 4 év tartalmas munkájával sikeresen járultak hozzá az ökoturizmus népszerűsítéséhez, az összefogásban résztvevő szervezetek szakmai fejlődéséhez, piaci pozíciójuk megerősítéséhez.

A klaszter fő célja az ökoturizmus és környezeti nevelés meghatározó szereplőinek a régiós szintű összefogása, munkájuk eredményességének a segítése, és ezáltal az ökoturisztikai kínálat növelése. Természetesen az öko- és a fenntartható turizmus szemléletével összhangban a klaszter tagjai törekednek arra, hogy a természetet oly módon ismertessék meg a vendégekkel, hogy a turistaforgalom se mennyiségével, se minőségével ne tegyen kárt a természeti és kulturális értékekben.

A klaszter tagjai között szerepelnek ökoturisztikai élményparkok (pl: Mecsextrém Park, szennai skanzen, Ökopark Bükkösd, Katica Tanya Patca), természetismereti központok, erdei iskolák, erdőgazdaságok, különböző ökoszállások, ökoporták, osztálykirándulás és táborozási helyszínek, játszóházak, tájház.
A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter tagjai az érdekes látnivalókon túl sokszínű programmal, erdei iskolákkal, nyári táborokkal várják a látogatókat. A programajánlatban megjelennek a természetjárás és aktív pihenési lehetőségek különböző formái, mint a gyalogos, kerékpáros, lovas túrázás. A tagok szolgáltatásai között megtalálható a hagyományőrzés, kézműves foglakozások, őshonos állatok megismerése, erdei iskola programok és a játékos környezetvédelem. Sok helyen helyi specialitásokkal, egészséges ételekkel is várják a vendégeket. Küldetésük része az ökotudatos szemléletmód elterjesztése, a környezeti fenntarthatóság hangsúlyozása és az ezt biztosító innovatív megoldások népszerűsítése.

Az egyesület az első eredményesen megvalósult pályázati tevékenységet követően újra nyert a DDOP által 2012-ben kiírt klaszter fejlesztési pályázaton. A „Léptékváltás zöld ritmusban – A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter fejlesztése” (DDOP-2.1.3/A-12-2012-0001) című pályázat az év végével sikeresen zárul. Ezen pályázat keretében elkészültek a klaszter tagjait bemutató rövid kisfilmek; ökoturisztikai rendezvényeket, konferenciákat szerveztek; pedagógusoknak lehetőséget biztosítottak study tour keretében, hogy megtekintsék és megismerjék a klaszter tagok kínálatát. A közös tudás bővítését és az ismertség növelését szolgálták a különböző tematikus leporellók, kézműves, osztálykirándulás és imázs kiadványok.

A pályázat segítségével kerékpárokat helyeztek ki tagjaikhoz. Havi rendszerességgel küldik hírlevelüket az aktuális programjaikról, híreikről. Folyamatosan aktualizálják a www.gyeregyalog.hu honlapjukat és facebook oldalukat. Megkezdték a klaszter által kialakított ökoturisztikai minősítési rendszer bevezetését, és jelentős sikernek számit az, hogy már több mint 20 szolgáltató viselheti a minősített ökoturisztikai szolgáltató megnevezést.

A klaszter 30 taggal tevékenykedik, és széles körben reprezentálja a dél-dunántúli régió ökoturisztikai kínálatát. Az új típusú szakmai összefogás szeretné elérni, hogy gazdag természeti értékei és rendszeres programjai révén a Dél-Dunántúl Magyarország ökoturisztikai központjává váljon.

Handó János
elnök

A hivatalos sajtóközlemény eredeti verziója megtekinthető itt: Sajtóközlemény

infoblokk_kedv_final_RGB_ERFA