Pályázati és tudományos eredmények hasznosulása

Az összes cikk, Gazdaság fejlesztés

A kínai turisztikai piac lehetőségei

A kínai turizmus jövője Magyarországon – helyzetelemzés

A kínai turisztikai ipar fejlődésének összefoglalása

A külvilág felé való nyitás a kínai reform egyik meghatározó eleme, amelynek stratégiai lényege a „több lábon állás”. Így kaphatott meghatározó szerepet a gazdaságban a külkereskedelem, a külföldi viszonylatú technológiatranszfer, a nemzetközi tőkével kiépített kapcsolatrendszer, a nemzetközi munkaügyi együttműködés és az idegenforgalom.

Szerző: PannonRemark Kft., 2004.

A kínaiaktól megszokott óvatosság és fokozatosság jellemzi az idegenforgalmi ágazat megnyitását. A külföldi befektetők számára, a hotelek és éttermek működtetésén túlmenően, egyre több együttműködési lehetőség kínálkozik az idegenforgalom területén. Az Államtanács 2002 januárjában hagyta jóvá a külföldi tőkéjű utaztatási ügynökségek szabályzatát, amely engedélyezte, és egyben meg is határozta a kiutaztatásra szakosodott utazási ügynökségek alapításának és utaztatásainak feltételeit. (kiutaztatásra szakosodott utazási ügynökségek listáját lásd a az 1sz. mellékletben)

A kínai nyitás folyamata tehát az idegenforgalom területen is felgyorsult, miközben a valutaszerzés fontos forrásává nőtte ki magát. A Kínába látogató külföldi turisták száma 1985-ben 17 millió körül volt, és 1,25 milliárd USD-nyi bevételt könyvelhettek el. Tizenhat évvel később, 2001-ben az idegenforgalomból származó bevételek összege 17,8 mrd USD-t tett ki, amely 12,13 millió külföldi és 77,78 millió tajvani, hongkongi, makaói látogató költekezéséből tevődött össze. A turizmus bevételeinek növekedése meggyőzően jelzi a fejlődés dinamizmusát. Ennek alapján a világ országainak rangsorában Kína 1980 és 2001 között a 34. helyről az 5. helyre lépett elő. Ez azt jelenti, hogy az USA-t, Spanyolországot, Franciaországot, Olaszországot követően Kína a turizmus területén is nagyhatalommá nőtte ki magát. Kínai oldalon prioritás a külföldi turisták vonzása és az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztése.

A teljes tanulmány letölthető a Dokumentumtárból, de előtte kérjük lépjen kapcsolatba velünk!

 Státusz: ingyenes

 

Comments are disabled.